BREACHING (Kapı ve Bariyer Kırımı)

    BREACHING (Kapı ve Bariyer Kırımı)

    Kapı kırma uygulamaları geniş çaplı bir yelpazeye sahip olup kapının açılma yönü, kilitleme mekanizması, üretildiği ham madde vb. gibi birçok parametreye bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

    Kapılar konut yapılarda odanın içine, fabrika ve diğer işletme alanlarındaysa odanın dışına açılır.

    Kapı kırma işlemleri özel ekipmanlara ve tekniklere ihtiyaç duyar.

    Bunlar:



    -MEKANİK KIRIM 

    SAN's Tactical Breaching Kit
    SAN's Tactical Breaching Kit

    Yivsiz tüfek ve patlayıcıların kullanılamayacağı durumlarda mekanik kırım işlemleri ya da itfaiyeci deyimiyle ''zorla giriş''  gerekebilir. Mekanik kırım, yöntem olarak yivsiz tüfeklerle aynı prensiptedir. Kilit ve menteşe yapılarını dağıtarak kapının açılmasını sağlar. Bazı taktik dezavantajları bulunur.


    Bunlar;

    • Uzun sürmesi,
    • Birkaç vuruş gerekebileceği için sürpriz faktörünü ortadan kaldırması,
    • Kapı kırıcı operatörü çoğu senaryoda kırılacak kapı önünde açık bir pozisyonda durmaya zorlaması,
    • İçeriden güçlendirilmiş kapılarda başarısızlıkla sonuçlanabilmesi gibi.




    İçeriye açılan kapılar balyozla, dışarıya açılan kapılar levye ile kırılabilir.

    Eğer kapı kenarında menteşeler görünmüyorsa kapı içeri (ileriye) doğru açılıyor demektir. Eğer menteşeler görünüyorsa kapı dışarı (size doğru) açılıyor demektir.

    Balyozla kapı açmak için dominant elinizi balyoz başına yakın tutarak kilit mekanizması üzerine olabildiğince yanal (bel hizasında) bir şekilde savurarak kilit mekanizmasını kırmayı hedeflersiniz. Kilit kırıldığında kapı kilit hizasından dairesel şekilde açılacaktır. Birkaç vuruş gerekebilir fakat tekmelemekten çok daha güvenilirdir.











    -HİDROLİK KIRIM

    Hidrolik cihazlarla yapılan, kilit ve menteşeleri sabitlendiği alanlardan ayırarak kapının açılmasını sağlayan sistemlerdir. Bu cihazlar gaz basıncıyla (pnömatik), elektrikle veya manuel olarak çalışabilir.

    Bu sistemler arama - kurtarma timleri tarafından doğal afetler ve kazalarda yol açmak, sıkışmış araç kapılarını kırmak vb. gibi birçok rolde kullanılabilmektedir. 








    -PATLAYICI KIRIM


    Patlayıcı kırım işlemleri en hızlı metotlardan biri olarak kabul edilir fakat en tehlikelilerden biridir.

    Baskın sırasında görevli personeller ve oda içinde, çevresinde bulunan diğer insanlar için sersemletici, yaralayıcı veya öldürücü etkileri bulunabilir.

    Dikkatli bir şekilde, profesyonel bir tim tarafından yönetilmelidir. 





    Kapı üzerine ve çevresine patlayıcı yerleştirerek veya namlu altı, namlu içi bomba atar (SIMON Breacher Grenade) sistemleri kullanılarak kapıyı patlatmak amaçlanır. 


    Patlayıcı kırım işlemleri birkaç mekanizma ile yapılabilir.

    Bunlar:

    • kapıyı içeriye iterek (su bazlı patlayıcılar),
    • kapı materyalini keserek (çizgi biçimli patlayıcılar),
    • patlama basıncıyla (kapıyla temas edecek şekilde yapıştırılarak veya yaslanarak, yüksek kinetik enerjisi sebebiyle plastik patlayıcılar kullanılarak)



    Patlayıcılar birçok kombinasyon ve çeşitlilikte kullanılabilmektedir. Detcord denilen PETN (pentrite) plastik patlatıcı tüpler, parçalı veya bütün yapıdaki plastik patlayıcılar bunlardan ikisine örnektir.

    Büyük çanta patlayıcılar (satchel charge) 9 kg' a yakın C-4 içerir ve güçlendirilmiş sığınak kapılarını bile aşabilecek enerjide patlamaya yeterli kuvvet oluşturmaktadır. 


    Patlayıcı kırım işlemleri nadiren arama - kurtarma ekipleri ve diğer acil müdahale birimleri tarafından da kullanılabilmektedir.

    Breaching patlayıcı kablolarının iç akşamları.
    Breaching patlayıcı kablolarının iç akşamları.







    -TERMAL KIRIM


    Eritme ve termal enerji yöntemiyle kapı kilitlerini aşmak en yavaş yöntemlerden biridir. Eritilecek kilidin kütlesine bağlı olarak ortalama 10 saniyeden dakikalara kadar sürebilen bir eritme süresi sunar.



    Breach Pen gibi son yıllarda üretilmiş termal kesim aletleri dışında kalan aletler az da olsa özel senaryolarda kullanılmaya devam edilmektedir.


    Breach Pen, son yıllarda ortaya çıkmış en pratik termal kırım çözümüdür.
    Breach Pen, son yıllarda ortaya çıkmış en pratik termal kırım çözümüdür.






    -BALİSTİK KIRIM


    Barutlu silahlar ile yapılan kapı kırım işlemlerine denir. 12 GA. gibi ufak silahlardan 120 mm. ana muharebe tanklarının ana silahlarına kadar birçok mühimmat kullanılabilmektedir.

    120 mm. silahlarla yapılan bu işlem NATO savaş kurallarına aykırı olmasına rağmen muharebe sahasında kullanıldığına çokça rastlanmaktadır.


    Mossberg 500 ile breaching tatbikatı. 
    Mossberg 500 ile breaching tatbikatı. 

    12 GA. silah sistemleri kapı kilit ve menteşelerini yarmak için kullanılsa da birçok silah tipi bu görevde kullanılabilir. 9 mm. gibi ufak kalibreler bu alandaki kinetik enerjileriyle yetersiz kalacaktır.

    5.56 ve 7.62 gibi yaygın tüfek kalibreleriyse yeterli güce sahipler fakat çekirdek yapısı ve çıkış hızlarının yüksek olması nedeniyle kilidi delip geçmeye yatkındır ve kilidi tamamen etkisiz hale getiremeyebilir. Bu tip çekirdeklerin şarapnel ve ikincil yaralanmalara sebep olma potansiyelinin de çok yüksek olması sebebiyle son çare olmadıkça tercih edilmezler.


    M4 altına takılmış bir M26 MASS, 12 kalibre yivsiz platformu.
    M4 altına takılmış bir M26 MASS, 12 kalibre yivsiz platformu.

    Yivsiz tüfekler ''breacher'' dediğimiz kapı kırıcı personellerin birincil silahı olabilir ya da sadece bu amaçla kullanılabilir.

    Kapı kırıcı kapıyı kırdıktan sonra diğer tim personelleri girişe geçerken onlara yol açarak yivsiz tüfeğini yelek üzerinde ikincil bir kayış sistemi ile sabitleyebilir veya yeterince kısaysa yivsiz tüfeğini kılıfına geri koyabilir.

    Bunun yanında bazı kapı kırıcı yivsiz tüfek sistemleri hızlı kullanım için saldırı tüfeği altına monte edilebilir ve iki ayrı silahla uğraşma derdinden operatörü kurtarır.


    KAC MASTERKEY, M26 MASS ve MAUL; piyade tüfeği altına gelebilecek mini 12 GA. sistemlerine örnek olarak gösterilebilir.


    Mossberg 500, kapı kırıcı namlu ile birlikte. Bu namlu aparatı kapıya dayanan namlunun ucundan çıkan basınçlı gazın, kenarlardaki deliklerden tahliyesine destek olmaya yarar.
    Mossberg 500, kapı kırıcı namlu ile birlikte. Bu namlu aparatı kapıya dayanan namlunun ucundan çıkan basınçlı gazın, kenarlardaki deliklerden tahliyesine destek olmaya yarar.


    Birçok 12 GA. fişek kapı kırmak için uygun olsa da fişek tipine bağlı olarak şarapnel riski de değişkenlik gösterir. Tek kurşun (slug) fişekler taşıdıkları yüksek enerji nedeniyle kapı kırımında kullanması en tehlikeli fişek türüdür.

    #00 Buckshot denilen iri saçma fişekler kapı kırma işleminde daha güvenilir olmakla beraber Birdshot denilen ufak saçmalı fişekler daha da güvenilir uygulama sunar.


    Ufak saçmalı fişekler kapıya çarptıktan sonra kolayca dağıldığı ve enerjisini kaybettiği için ölümcül yaralanma riskini minimuma indirir, enerjisi az olduğu için kilit yarma işleminde daha fazla atış yapmak gerekecektir.

    Kapı kırmak için en güvenli fişek tipiyse bu kullanıma özel üretilen kırılabilir fişeklerdir (frangible round). Kırılabilir fişekler kilit veya menteşeye çarptığı an dağılır ve tüm kinetik enerjisini kilide aktarır. Bu sayede şarapnel riski ortadan kalkar ve kapı arkasında duran kişiler için de yaralanma riskini minimuma indirir.


    Kapı kırma işlemleri için düzenlenen yivsiz tüfeklerde; tüfeğin genel yapısının kısa olması, namlu ucunda ''Breacher Stand Off Device'' dediğimiz Flash Hider benzeri adaptörlerin kullanılması, kilide çeşitli açılarda rahatlıkla nişan alabilmek için dipçiksiz veya katlanır dipçikli dikey el kundağı (pistol grip) olması, ''side sadle'' dediğimiz tüfek üzeri yan fişeklikler bulunması sıklıkla rastlanan aksesuarlardır.


    'Breacher Stand Off Device''
    'Breacher Stand Off Device''